Je kind weer in balans

 

reflex integratie

wat zijn reflexen?

Reflexen zijn automatische reacties van je lichaam op dingen die je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Je hebt er geen controle over; je lichaam doet het vanzelf. Denk bijvoorbeeld aan knipperen als er iets snel op je afkomt of het schrikken van een hard geluid. Deze reflexen zijn er om je te beschermen en helpen je te overleven.

Wat gebeurt er als reflexen niet goed werken?

Soms blijven reflexen actief terwijl dat niet meer nodig is. Dit kan gebeuren door stress, een moeilijke geboorte, ziekte of een onveilige omgeving. Als reflexen "vastzitten", kunnen ze allerlei problemen veroorzaken.

 

Je kunt bijvoorbeeld:

  • Moeite hebben met leren, zoals lezen of schrijven.
  • Snel boos, bang of verdrietig worden.
  • Problemen hebben met je balans of vaak dingen omstoten.
  •  Last hebben van hoofdpijn of buikpijn zonder duidelijke oorzaak.

Reflexen die niet geïntegreerd zijn, kunnen ervoor zorgen dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Dit kan frustrerend zijn, omdat je wel beter en anders wilt, maar je lijf niet mee lijkt te werken.

 

Reflexen hebben altijd voorrang, ook als ze storend zijn. Een niet-geïntegreerde reflex kan je gedrag veranderen, zoals:

  • Snel schrikken en moeite hebben om rustig te blijven.
  • Je afsluiten van anderen of juist heel druk en impulsief zijn.
  • Moeite hebben om vrienden te maken of emoties onder controle te houden.

 

Als dit vaak gebeurt, doet dat wat met je zelfvertrouwen. Je voelt je anders dan anderen en begrijpt misschien niet waarom. Ook mensen om je heen snappen je gedrag soms niet, waardoor je gefrustreerd en verdrietig wordt.

Waarom is reflexintegratie belangrijk?

Normaal gezien groeien reflexen weg na het tweede levensjaar. Ze krijgen dan een "secundaire rol", wat betekent dat ze op de achtergrond werken en je ondersteunen. Maar als reflexen blijven hangen, houden ze je ontwikkeling tegen. Reflexintegratie helpt om deze reflexen te resetten, zodat je ze weer onder controle krijgt.

 

Bij reflexintegratie kijk je naar de oorzaak van het probleem. In plaats van alleen de gevolgen aan te pakken (zoals extra oefening bij concentratieproblemen), werk je direct aan de reflex die het probleem veroorzaakt. Bijvoorbeeld: als de Moro-reflex, een schrikreflex, te actief is, kan dit je concentratie verstoren. Door deze reflex te integreren, wordt het makkelijker om je te focussen zonder dat je extra moeite hoeft te doen.

Waarom werkt reflexintegratie?

Tijdens reflexintegratie doen we bewegingen en raak ik punten aan om je hersenen en lichaam te leren de reflex los te laten. Dit kan helpen bij problemen zoals:

  • Fysieke klachten zoals spierspanning of hoofdpijn.
  • Moeite met leren of concentreren.
  • Sociaal-emotionele uitdagingen zoals angst of moeite met vriendschappen. 

Reflexen sturen signalen door je lichaam en hersenen. Als deze signalen blijven hangen, raakt je systeem in de war. Door reflexintegratie help je je lichaam om deze signalen goed te verwerken. Het resultaat is dat je je rustiger voelt, beter kunt leren en makkelijker kunt omgaan met anderen.

 

Reflexen vormen de basis van hoe je hersenen en lichaam samenwerken. Als die basis stevig is, wordt alles wat je doet, van leren tot spelen, een stuk makkelijker.

wat is kinesiologie voor kinderen

In  mijn behandelingen integreer ik reflexintegratie, kinesiologie, acupunctuur en Chinese geneeskunde.


Belangrijk!!

 

 

Al je persoonlijke en medische gegevens worden zonder jouw schriftelijke toestemming nooit verstrekt aan derden.

 

Praktijk Linda Barens is niet verantwoordelijk voor schade en of letsel als gevolg van verzwijgen van medische informatie zoals lichamelijke en/of geestelijke aandoeningen, blessures en medicijngebruik.

 

Als lid van de beroepsvereniging VBAG ben ik aangesloten bij de SCAG. Bij klachten is het fijn als je eerst naar mij toe komt. Samen komen we er vast wel uit.

https://www.scag.nl/


Wil jij je kind graag helpen wat meer zelfvertrouwen te krijgen? 

 

Vraag dan hier de gratis video serie aan!